Vitaminok

Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, biológiailag aktív, szerves vegyületek. Önmagukban nem gyógyítanak, nem növelik az életerőt. Nagyszerű feladatuk abban áll, hogy segítenek a szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat beépíteni, hozzáférhetővé tenni a sejtek és a szervezet egésze számára. Ebből nyerünk energiát, ami az optimális működéshez, a gyógyuláshoz, magához a létezéshez fizikai szinten szükségünk van.

A vitamin: Fontos szerepe van az ajkak és a tüdő nedvesen tartásában, a testszövetek megfelelő növekedésében, az egészséges bőr megőrzésében valamint a fertőzések leküzdésében. Emellett a sötétben- és a jól látás egyik alapköve.

B vitamin: komplex. B1 (Tiamin), B2 (Riboflavin), B3 (Niacin), B6 (Pyroxidin), B9 (Folsav), B12 (Kolin). A szervezet energiatermeléséhez elemi szükségletű vitaminok. Fontos szerepet játszanak az idegsejtek megfelelő működésében, a zsírok, szénhidrátok és a fehérjék lebontásában, valamint a vérképzésben, a légzés folyamatában és az antitest termelésben. Biztosítják a megfelelő ütemű növekedést, fokozzák a termékenységet. Egészségesen tartják a bőrt, a hajat, a körmöket, valamint a pajzsmirigy szabályozásában is nagy szerepet kapnak.

C vitamin: A leghatékonyabb immunrendszer erősítő vitamin. Jelentősen csökkenti a szívinfarktus és a koszorúér-betegségek kockázatát. Fontos szerepet játszik a növekedésben, a fogak és csontok fejlődésében.

D vitamin: Csontok, ízületek épségéért felelős és fontos szerepet játszik a vírusos fertőzések kivédésében.

E vitamin: Antioxidáns jellegénél fogva segít semlegesíteni a szervezetben felgyülemlett, káros hatású szabad gyököket. Különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak jó állapotban tartásában, a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzésében.

H vitamin (Biotin): Kedvező hatással van a cukoranyagcserére valamint a körmök és a haj egészségének megőrzésére.

K vitamin: A véralvadásért felelős. Mivel az emberi szervezet képes előállítani, pótlásra a következő esetekben kerülhet sor: vastagbélgyulladás, kiegészítés a menstruáció során sok vért vesztő nőknek, illetve a műtéten átesetteknek.