Ásványi anyagok

Szerves és szervetlen környezetben egyaránt előforduló vegyületek, melyek közül a szerves ásványi sók hasznosulnak legkedvezőbben az emberi és állati szervezetekben. Megfelelő mennyiségük és arányuk elengedhetetlen a szervezet zavartalan működéséhez, így a vitamin-hasznosuláshoz is. Az optimális mennyiséget elsősorban az életkor, a nem, az egészségi állapot, és egyes esetben a fizikai aktivitás mértéke határozza meg. A búzafűben rengeteg ásványi só található, ezek közül a legfontosabbakról néhány gondolat.

Kalcium: A csont és a fogak építőanyaga, elősegíti a vas, a B12 vitamin felszívódását és a véralvadást. Részt vesz az ideg- és az izomműködésben.

Foszfor: A kalciummal együtt alkotott vegyülete a csontok, fogak, kötőszövetek védelmét biztosítja. Nagy jelentősége van a fehérje, zsír és szénhidrát anyagcserében és az energia tárolásában. Csökkenti az ízületi gyulladás fájdalmait, szükséges a B1, B6 vitamin képződéséhez és a B3 vitamin hatásosságához. Enyhítheti a cukorbetegek fáradtságérzetét.

Magnézium: Elősegíti a hatékony enzimtermelést, szerepet játszik a fehérjék, nukleinsavak, zsírok, szénhidrátok anyagcseréjében, hozzájárul a csontok, a fogak és a fogíny épségéhez. Szükséges az izmok optimális működéséhez, elernyedéséhez valamint az egészséges idegi és szívműködéshez, beleértve a szívizmot is. Kalciummal együtt természetes nyugtatószerként hat.

Szelén: Antioxidáns jellegénél fogva lassítja a szövetek öregedését, közömbösíti néhány rákkeltő anyag hatását. Fontos a hasnyálmirigy működéséhez és a testszövetek rugalmasságának megőrzéséhez. Az E vitaminnal együtt történő bevitele hatványozottan hat az egészséges szívműködésre.

Cink: Nélkülözhetetlen az immunműködésekhez, a hormonképződéshez és az inzulinnal együtt a normál cukoranyagcseréhez, a hámtakaró épségének megóvásához valamint a sebgyógyuláshoz.

Jód: Csökkenti a pajzsmirigy-duzzanatot, hormonális szabályozásban fontos szerepet vállal, enyhíti a mell feszítő érzését, csökkentheti a mellrák kockázatát.

Vas: A vér hemoglobinjának egyik alkotóeleme, így az oxigénnek az egyes sejtekhez történő elszállításában segédkezik. Elősegíti a növekedést, fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Csökkenti a fáradságot, enyhíti a premenstruációs időszak nehézségeit, javítja az összpontosítást.

Kálium: Részt vesz a fehérjékből és zsírokból való energia felszabadításában, a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában, a sav-bázis egyensúly megtartásával, miközben megakadályozza a kalcium gyors kiürülését. Izomgörcs esetén hatékony segítség.

Nátrium: Részt vesz a szervezet folyadékháztartás- valamint a vérnyomás szabályozásában, és egyes enzimek aktiválásában. Szükséges továbbá a szénhidrát- és fehérje anyagcseréhez valamint a megfelelő izomműködéshez.

Réz: Fontos szerepet játszik a vörösvértestképzésben, a Tirozin nevű aminosav előállításában, valamint a gyulladásos betegségek leküzdésében.

Kobalt: A B12 vitamin alapja, mely elősegíti az aminosavak fehérjékbe való beépülését, fokozza ezek hasznosítását. Emellett a vészes vérszegénység, általános testi leromlás, kimerültség, ideggyulladás, hosszabb betegség utáni lábadozás esetén használják. Az egész szervezetre kiterjedő erősítő, roboráló hatása van.

Kén: Szükség van rá a csontok, a csontokat összekötő porc, az izmokat a csontokhoz rögzítő inak megfelelő kialakulásához. Részt vesz az inzulin, a heparin és a keratin nevű fehérje előállításában, amely a haj és bőrszövetek felépítésében játszik fontos szerepet. Az egészséges szaporítószervek kialakulásához és működéséhez is elengedhetetlen. Képes semlegesíteni a légszennyezés toxikus hatásait.