Aminosavak

A szervezet fehérjeépítő szerves vegyületei, melyek elengedhetetlenek a tökéletes sejtmegújuláshoz. Különösen fontos odafigyelni az esszenciális aminosavak bevitelére, hiszen ezeket az emberi és állati szervezet nem vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani, ezért táplálék útján kell azokat biztosítani. A fehérjék biológiai értékét esszenciális aminosav tartalmuk határozza meg. Az elsőrendű (komplett) fehérjék valamennyi esszenciális aminosavat a megfelelő mennyiségben, arányban tartalmazzák, ezért egyedüli fehérjeforrásként is elegendőek. Ebbe a csoportba sorolható a búzafű is.

Esszenciális aminosavak

Hisztidin: Fontos szerepet játszik a szövetek növekedésében és újjáépítésében, valamint a központi idegrendszer működését illetően – csökkenti a nyugtalanságot. Szükséges a vörös- és fehérvérsejt termeléshez, véd a káros sugárzás okozta károsodásokkal szemben, elősegíti a nehézfémek eltávolítását szervezetünkből.
Pozitív élettani hatása: hangulatkiegyenlítődés tapasztalható, csökken az allergiára, fekélyek kialakulására való hajlam, realizálódik a vérnyomás.

Fenil-alanin: Stressz csökkentő, kedélyállapot javító hatása mellett a friss memóriáért felel elsősorban.
Pozitív élettani hatása: Egészséges étvágy, fájdalmak csökkenése, éberség, vitalitás és kedélyállapot javulás tapasztalható.

Izoleucin: A kiegyensúlyozott fehérje- anyagcsere fenntartása mellett más aminosavak képzésében is részt vesz.
Pozitív élettani hatása: Megfelelő izomtömeg kialakulása, fenntartása gyermek- és idős korban is, ideális vörösvérsejt termelés, vércukorszint stabilizálás.

Leucin: Az izomszövetek, a bőr és a csontok regenerálódásában játszik fontos szerepet valamint normalizálja a vércukorszintet.
Pozitív élettani hatása: Sebészeti beavatkozások után gyorsabb a felépülés, segíti a növekedési hormon termelődését.

Lizin: A kalcium felszívódást és a kollagén termelést elősegítve serkenti a növekedést, biztosítva a porcok, kötőszövetek kifogástalan állapotát.
Pozitív élettani hatása: Fiatal csontozat és ízületek.

Metionin: Erős antioxidáns és méregtelenítő hatásáról ismert.
Pozitív élettani hatása: Elősegíti a vese- és a májszövet tisztulását, segíti az ösztrogén kiválasztását, növeli az érzelmi kiegyensúlyozottságunkat.

Treonin: Az anyagcsere egyik fontos motorja. Segítségével megőrizhető a rugalmas, bársonyos bőr, az ép fogazat és támogatja a májfunkciókat.
Pozitív élettani hatása: Fiatalos megjelenést, megfelelő tápanyag felszívódást biztosít.

Triptofán: A vérképzésben, a bőr és a haj egészségének megőrzésében, az emésztés serkentésében és a B-komplex vitaminjaival együttműködve, a kiegyensúlyozott idegrendszer megóvásában segédkezik.
Pozitív élettani hatása: Stimulálja az immunrendszer működését, csökkenti a szorongást, realizálja az étvágyat.

Valin: Létfontosságú szerepet tölt be az immunrendszer működésében, az izomtömeg építésében és a víz és a nitrogén egyensúlyának fenntartásában.
Pozitív élettani hatása: Elősegíti a szövetek regenerálódását, ellazít, nyugtat.

Szemi-esszenciális aminosavak

Arginin: A felnőtt szervezet alapvetően képes szintetizálni, ám gyermekkorban, fokozott fizikai és lelki megterhelés esetén pótlása elengedhetetlen.
Pozitív élettani hatása: Jótékonyan támogatja a szív- és érrendszer működését, javítja a koncentrációs képességet, elősegíti a sebgyógyulást és sérülések utáni regenerálódást. Hatékony erekciós zavarok és terméketlenség esetén, javítja a pénisz vérellátását, növeli a spermiumtermelődést. Csökkenti az alkohol okozta kóros elváltozások kialakulásának kockázatát, támogatja a máj méregtelenítési funkcióit, realizálja a magas vérnyomást.

Nem esszenciális aminosavak

Alanin: Elősegíti az immunrendszer működését, a glükóz-anyagcserét, és megakadályozza az izomsejtek lebomlása következtében kialakuló méreganyagok lerakódását.

Aszpartamsav: A táplálék energiaátalakítása révén növeli a sejtek energiaszintjét, segíti a sejtek regenerálódását, valamint a máj és a belső szervek tisztulását.

Cisztin: Közömbösíti az anyagcsere folyamatok káros termékeit, megvédi a sejteket a szabadgyököktől, az agyat és a májat az élvezeti szerek okozta károsodásoktól valamint hozzájárul a testzsír lebontásához és az izomtömeg gyarapításához. Csökkenti az ízületi fájdalmakat és erősíti az artériákat.

Glutaminsav: Szellemi egyensúlyt, egyenletes koncentrációs képességet és kiegyensúlyozott zsír- és cukoranyagcserét biztosít.

Glicin: Fokozza a sejtek oxigén felhasználását. Segít megőrizni a prosztata egészségi állapotát. Gyógyítja és regenerálja a szöveteket.

Prolin: A kötőszövet egészségi állapotáért felelős, erősíti az ízületeket, az inakat és a szív izomzatát.

Szerin: Biztosítja az optimális agy- és idegműködést. Segítséget nyújt a zsírok és a zsírsavak anyagcseréjében. Fontos szerepet vállal a sejtképződésben.

Tirozin: Gátolja a sejtöregedést. Hozzájárul az idegrendszer anyagcseréjéhez. Javítja az általános kedélyállapotot és a libidót. Csökkenti a fáradtságot, a testzsírt és az étvágyat. Enyhíti a szorongás és a depresszió tüneteit.